Schokdemper in aansturing staartwiel maken

Schokdemper in aansturing staartwiel.

Omdat ik geen draaibank en andere luxe gereedschappen bezit probeer ik het altijd te doen met wat er voor handen is
In dit geval heb ik een stuk 0,8 mm verenstaal om een schroef heen gedraaid die een redelijke spoed heeft.


Je klemt het verenstaal met de schroef in de bankschroef en draait het verenstaal vervolgens in de spoed om de schroef heen, vervolgens zet je er een waterpomptang omheen en knijpt deze zodanig vast dat hij nog om de schroef wil draaien, en draait op deze manier het verenstaal nog vaster om de schroef heen.
Resultaat in dit geval is een veer die op trek en druk belast kan worden, en die om een messing pijpje van 5 mm past.
Vervolgens een stukje messing pijp van 4 mm afgesneden, en verder nog een ring van 3, 4, en 5 mm afgesneden
Verder 2 soldeerstiftjes voor kwiklinks er bij genomen en op maat gemaakt.
De onderdelen zodanig in elkaar gesoldeerd dat er een cilinder en zuiger ontstaat met een draadeindje M2 aan de uiteinden.
Vervolgens alleen de binnenkant van de cilinder en het oppervlak van de zuiger met een beetje vet ingesmeerd, de rest mag niet vet worden.


Het vet voorkomt het vastsolderen als de veer op zijn plaats wordt gesoldeerd, met name om de cilinder heen moet je voorzichtig te werk gaan dat niet de veer over de hele cilinder vast wordt gesoldeerd maar alleen aan zijn uiteinden.
De cilinder, zuiger en veer zijn zodanig vast gesoldeerd dat de zuiger in rust een stukje in de cilinder steekt, dit omdat de demper niet alleen op druk wordt belast maar ook op trek wordt belast.

Er zijn natuurlijk nog vele andere manieren te bedenken om je servo te beschermen voor de klappen die hij van het staartwiel kan krijgen.

Bij mijn Yakovlev was dit bij nader inzien nog onvoldoende opgevangen, wat resulteerde in terugkerende breuk in de zilversoldeer verbinding aan het staartwiel.
De ruimte om een oplossing te bedenken was maar gering omdat de servo kort op de hevel van het staartwiel zit, vandaar dat dit idee uiteindelijk uit de hoge hoed kwam.
Misschien is dit idee wat voor diegene die ook nog naar een oplossing voor een dergelijk probleem zoeken

Nico Koning

 

FacebookyoutubeFacebookyoutube