OpenTX – Logische schakelaars

Wat zijn logische schakelaars?

Logische schakelaars zijn door de gebruiker geprogrammeerde schakelaars. Het zijn geen echte schakelaars die u van de ene naar de andere positie omdraait, maar ze kunnen net als elke fysieke schakelaar als triggers worden gebruikt . In plaats van dat ze worden in- of uitgeschakeld door de fysieke aanpassing van een schakelaar, worden ze in- en uitgeschakeld door de voorwaarden van de programmering te evalueren. Dit kan een verscheidenheid aan ingangen gebruiken, zoals fysieke schakelaars, logische schakelaars, bronnen ( telemetriewaarden , kanaalwaarden, timerwaarden of globale variabelen ). Ze kunnen zelfs waarden gebruiken die door een LUA worden geretourneerd modelscript (LUA1a is de eerste uitvoer van het script dat is geselecteerd bij LUA1 op de pagina met aangepaste scripts, LUA1b is de tweede uitvoer van hetzelfde script, LUA2a is de eerste uitvoer van LUA2 enz.) enz.

Logische schakelaars worden ingesteld door de functie te kiezen en vervolgens de opties (of parameters) te verfijnen: V1 , V2 , AND- schakelaar , duur en een vertraging voor elke schakelaar.

AND Switch, duur en vertraging

 

De AND-schakelaar, duur en vertraging voor de schakelaars werken hetzelfde voor alle schakelfuncties, dus we zullen ze eerst bekijken.


AND-schakelaar
 : selecteer een fysieke schakelaar, logische schakelaar of vluchtmodus (dwz SA ↓ of L1 of FM1) of een niet-schakelaar (dwz! SA ↓ of! L1 of! FM1, wat respectievelijk niet SA ↓, niet L1 en niet FM1 betekent) van de opties die beschikbaar zijn onder de “AND switch” opties. Alleen als dit waar is (aan) EN de rest van de schakelvoorwaarden waar is, zal de schakelaar aan staan. De schakelfunctie V1 & V2 worden EERST geëvalueerd, daarna wordt de AND-schakelaar toegepast. Dit is belangrijk om te onthouden, vooral bij de Sticky .


Duur:
 De tijd dat de schakelaar AAN blijft. Indien ingesteld op 0.0, blijft de schakelaar ingeschakeld totdat de omstandigheden de schakelaar uitschakelen. Elke andere instelling zorgt ervoor dat de schakelaar na het geselecteerde aantal seconden uitschakelt, zelfs als de voorwaarden waar blijven.


(Delay) Vertraging:
 is de vertraging voordat de schakelaar wordt ingeschakeld zodra aan de voorwaarden is voldaan


Logische schakelfuncties

Dus wat doen elk van de functies?

De voorbeelden hier zijn alleen bedoeld om te demonstreren hoe de schakelaar werkt.


 a = x

Dit wordt gebruikt om te controleren of de waarde van a (een selecteerbare bron) gelijk is aan x (een gekozen waarde). Bij gebruik van deze schakelaar zijn de opties:

Functie: a = x

V1: de bron die moet worden gebruikt als a

V2: de waarde voor x

Thr gebruiken als V1 en 0 als V2 betekent dat de schakelaar waar is wanneer de gasuitgang precies op het middelpunt is (waarde = 0).

Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ​​compensatie te krijgen voor de inzet van spoilers in een zweefvliegtuig.

 


 


a ~ x

Dit wordt gebruikt om te controleren of de waarde van a (een selecteerbare bron) ongeveer gelijk is aan x (een gekozen waarde), waarbij “ongeveer” gelijk is aan of + of – 0,9 van de ingestelde waarde. Met andere woorden, de schakelaar is waar als de waarde van  (geselecteerd in V1) binnen +/- 0,9 ligt van de waarde die u instelt voor x in V2. Als je x = 50 instelt, zou de schakelaar waar zijn als alles wat als bron in V1 was geselecteerd een waarde tussen 49,1 en 50,9 retourneerde. Bij gebruik van deze schakelaar zijn de opties:

Functie: a ~ x

V1: de bron die moet worden gebruikt als a

V2: de waarde voor x

Door Thr als V1 en 0 als V2 te gebruiken, is de schakelaar “waar” (AAN) als V1 wordt geretourneerd als een waarde tussen -0,9 en +0,9, of gewoon een beetje plus of min van de middenpositie.

Onthoud dat sticks waarden geven tussen -100 en +100, dus het middelpunt is 0. Als je x = 50 had geselecteerd, zou de schakelaar waar zijn als je ongeveer driekwart gas gaf, want dat is halverwege tussen het midden (waarde = 0) en volgas (waarde = 100).


 


a > x

Dit wordt gebruikt om te controleren of de waarde van a (een selecteerbare bron) groter is dan x (een gekozen waarde)

De mogelijkheden zijn:

Functie: a> x

V1: de bron die moet worden gebruikt als a

V2: de waarde voor x

Het gebruik van Thr als V1 (de bron) en 0 als V2 (de triggerwaarde) betekent dat de schakelaar “waar” zou zijn als de gasklep groter was dan het middelpunt (geretourneerde waarde = 0) omdat de stick waarden retourneert tussen -100 en + 100.


 


a < x

Dit wordt gebruikt om te controleren of de waarde van a (een selecteerbare bron) kleiner (kleiner) is dan) x (een gekozen waarde).

De mogelijkheden zijn:

Functie: a < x

V1: de bron die moet worden gebruikt als a

V2: de waarde voor x

Het gebruik van Thr als V1 en 0 als V2 betekent dat de schakelaar waar zou zijn als de gashendel minder dan het middelpunt was (geretourneerde waarde = 0). Merk op dat dit verschilt van “a> x” doordat deze functie waar is wanneer de vergeleken waarde kleiner is dan wat je hebt geselecteerd als x (V2) in plaats van wanneer het groter is dan de geretourneerde waarde van x.


 


| a | > x

Dit wordt gebruikt om te controleren of de absolute waarde (betekenis onafhankelijk van + of -) van een bron (V1) om te zien of deze groter is dan een gekozen waarde x (V2).

Bij gebruik van deze schakelaar zijn de opties:

Functie: | a |> x

V1: de bron die moet worden gebruikt als a

V2: de waarde voor x

Laten we Ail gebruiken als V1 en 50 als V2. De Ail-stick retourneert een waarde van 0 op het middelpunt. De schakelaar zou waar zijn (AAN) als de stickpositie halverwege naar links of rechts ging (-50 of +50). Het zou “false” (OFF) zijn als de stick een output zou retourneren tussen -50 en +50.


 


| a | < x

Deze functie werkt vergelijkbaar met “| a |> x”, behalve dat het “waar” is wanneer | a | is kleiner dan x waarbij V1 de geselecteerde bron is en x de waarde is waarmee u de door V1 geretourneerde waarde vergelijkt. Omdat het een absolute functie is, maakt het niet uit of de geretourneerde waarde een positieve of een negatieve waarde is.

De mogelijkheden zijn:

Functie: | a | <x

V1: de bron die moet worden gebruikt als a

V2: de waarde voor x

Bij gebruik van Ail als V1 en 50 als V2 zoals we hierboven deden, zou de schakelaar “waar” (AAN) zijn wanneer de Ail-stick een waarde tussen -50 en +50 retourneerde, terwijl bij “| a |> x” het “onwaar” was ‘Met dezelfde conditie.


 


AND

Deze schakelaar controleert of BEIDE de in V1 EN V2 geselecteerde schakelaars waar zijn. Als beide schakelaars “waar” zijn (AAN), dan is de logische schakelaar AAN.

De mogelijkheden zijn:

Functie: AND

V1: een schakelaar (inclusief logische en vluchtmodi )

V2: een schakelaar (inclusief logische en flight modes )

Met SA ↓ als V1 en SB ↓ als V2, zou de schakelaar alleen ‘waar’ (AAN) zijn als zowel SA ↓ EN SB ↓ waren ingesteld. Als SA  ↓ de landingsmodus was en SB ↓ je versnellingsdeuren opende, kon de logische schakelaar worden gebruikt om te controleren of beide voorwaarden waren ingesteld voordat je landingsgestel daadwerkelijk werd geactiveerd.


 


OR

Deze schakelaar controleert of een van de in V1 EN V2 geselecteerde schakelaars waar is.

De mogelijkheden zijn:

Functie: OR

V1: een schakelaar (inclusief logische en vluchtmodi)

V2: een schakelaar (inclusief logische en vluchtmodi)

Bijvoorbeeld door SA ↓ te gebruiken als V1 en SB ↓ als V2, De schakelaar zou nu als waar kunnen worden beschouwd als SA of SB uit waren.


 


XOR (exclusief of)

Deze schakelaar controleert of een van beide, MAAR NIET BEIDE van de in V1 EN V2 geselecteerde schakelaars waar zijn

De mogelijkheden zijn:

Functie: XOR

V1: een schakelaar (inclusief logische en vluchtmodi)

V2: een schakelaar (inclusief logische en vluchtmodi)

Gebruikmakend van SA ↓ als V1 en SB ↓ als V2, zou de schakelaar “waar” (AAN) zijn als SA of SB niet actief was, maar zou “onwaar” (UIT) terugkomen als beide beneden waren.  EDGE

Dit is een tijdelijke schakelaar die kan worden geactiveerd door een andere schakelaar (inclusief logische en vluchtmodi) en is afhankelijk van de tijdsduur dat de schakelaar “waar” is. In dit geval kan AAN een fysieke positie (laag-med-hoog), een andere logische schakeltoestand, hoe lang een vluchtmodus actief is of zelfs uitvoer van trimschakelaars aangeven.

 

Dus bij gebruik van deze schakelaar zijn de opties:

Functie: EDGE

V1: een activeringsschakelaar (inclusief logische en vluchtmodi)

V2: in twee delen: eerst de minimale tijd dat de activeringsschakelaar nodig is, ten tweede de maximale periode voor de activeringsschakelaar.

OPMERKING: als u de duur op 0,0 laat staan ​​voor een EDGE-schakelaar, staat de schakelaar ALLEEN 1 verwerkingscyclus aan (ongeveer 30 ms)

Er zijn drie algemene instellingen voor EDGE:

  • 0 (release) – de standaardinstelling – de EDGE-schakelaar wordt actief wanneer de triggerschakelaar wordt losgelaten.
  • (direct) – De EDGE-schakelaar is AAN zodra de triggerschakelaar “waar” is geweest voor de geselecteerde minimale duur. Deze instelling wordt geactiveerd door op de pijl naar beneden te klikken naast de standaardwaarde van (vrijgegeven).
  • De tijdwaarde-instellingen. Zie onderstaande voorbeelden. Ze lijken in eerste instantie misschien ingewikkeld, maar hun gebruik is waar een groot deel van de kracht van de EDGE-schakelaar is geconfigureerd. Neem de tijd om ze te begrijpen.

Een paar voorbeelden:

Met SH ↓ als V1 en 0.0 en (Instant) als V2: de logische schakelaar zou waar zijn zodra SH werd ingedrukt.


 

Met SH ↓ als V1 en 0.0 en – (Release) als V2: de logische schakelaar zou waar zijn zodra SH werd ingedrukt EN vervolgens werd losgelaten


Met SH ↓ als V1 en 0.0 en 1.0 als V2: de logische schakelaar zou waar zijn zodra SH werd ingedrukt en BINNEN 1 seconde werd losgelaten. Als het langer dan 1 seconde zou worden vastgehouden, zou dit niet waar zijn.


 

Met SH ↓ als V1 en 1.0 en (Instant) als V2: de logische schakelaar zou waar zijn zodra SH 1 seconde ingedrukt was gehouden.


Met SH ↓ als V1 en 1.0 en –1.0 (vrijgave) als V2: de logische schakelaar zou waar zijn zodra SH werd ingedrukt en 1 seconde (of langer) ingedrukt werd gehouden en dan losgelaten.


Bij gebruik van SH ↓ als V1 en 1.0 en 2.0 als V2: de logische schakelaar zou waar zijn zodra SH werd ingedrukt, langer dan 1 seconde werd vastgehouden EN dan binnen 2 seconden werd losgelaten. Als het minder dan 1 seconde of langer dan 2 seconden zou worden vastgehouden, zou dit niet waar zijn.


 


a = b

Dit wordt gebruikt om te controleren of de waarde van a (een selecteerbare bron) gelijk is aan  b (een andere selecteerbare bron). Het verschilt van “a = x” doordat het twee bronwaarden rechtstreeks vergelijkt zonder de numerieke waarden voor beide op te geven.

De mogelijkheden zijn:

Functie: a = b

V1: de bron die moet worden gebruikt als a

V2: de te gebruiken bron als b

Als Ail bijvoorbeeld wordt gebruikt als V1 en Rud als V2, zou de schakelaar “waar” (AAN) zijn als zowel de Ail- als Rud-uitgangen gelijk waren (beide halverwege, enz.).


 


a > b

Dit wordt gebruikt om te controleren of de waarde van a (een selecteerbare bron) groter is dan b (een selecteerbare bron).

De mogelijkheden zijn:

Functie: a > b

V1: de bron die moet worden gebruikt als a

V2: de te gebruiken bron als b

Als u bijvoorbeeld Ail als V1 en Rud als V2 gebruikt, zou de schakelaar “waar” (AAN) zijn als de Ail stick-output groter was dan de Rud stick-output.

De schakelaar zou worden gelezen als: “Zet deze logische schakelaar AAN als de Ail-output groter is dan de Rud-output.”


 


a < b

Dit wordt gebruikt om te controleren of de waarde van a (een selecteerbare bron) kleiner is dan b (een selecteerbare bron). Deze functie is waar wanneer de waarde van de eerste bron zoals geselecteerd met V1 groter is dan de geretourneerde waarde van de tweede bron (V2).

De mogelijkheden zijn:

Functie: a < b

V1: de bron die moet worden gebruikt als a

V2: de te gebruiken bron als b

Bijvoorbeeld Ail gebruiken als V1 en Rud als V2; betekent dat de schakelaar “waar” (AAN) zou zijn als de waarde die door de Ail-stick werd geretourneerd lager was dan de waarde die door de Rud-stick werd geretourneerd.


 


d > = x

Deze functie vergelijkt een verandering in waarde een ingestelde waarde. Dit wordt gebruikt om te controleren of de Delta (de waardeverandering) van een (een selecteerbare bron zoals gekozen in V1) groter is dan of gelijk is aan x zoals ingesteld in V2.

De mogelijkheden zijn:

Functie: d > = x

V1: de bron die moet worden gebruikt als d

V2: de waarde voor x

Als V1 bijvoorbeeld is ingesteld op Thr en V2 op 20, zou de logische schakelaar “waar” (AAN) zijn als de output van de gashendel 20 eenheden vooruit werd geschoven sinds de laatste keer dat de schakelaar “waar” was. Als V2 was ingesteld op -20, zou de schakelaar AAN gaan als de gaswaarde met 20 eenheden was verlaagd


 

 


| d | > = x

Dit wordt gebruikt om te controleren of de absolute (ongeacht + of -) Delta (de verandering sinds laatste waar) waarde van een (een selecteerbare bron) groter is dan of gelijk is aan x (een gekozen waarde) zoals ingesteld in V2. Het werkt hetzelfde als “d> x” zonder de noodzaak om een ​​positieve of negatieve ondertekende waarde op te geven.

De mogelijkheden zijn:

Functie: | d |> = x

V1: de bron die moet worden gebruikt als d

V2: de waarde voor x

Als u bijvoorbeeld Thr gebruikt als V1 en 20 als V2, zou de schakelaar “waar” (AAN) zijn als het gas vooruit of achteruit ging met 20 of meer punten sinds de toestand voor het laatst was geëvalueerd.


 


Timer

Deze functie wordt gebruikt om een ​​logische schakelaar op gespecificeerde intervallen AAN of UIT te zetten. Dit is een herhalende aan / uit-timer met zowel variabele aan- als uit-tijden.

De mogelijkheden zijn:

Functie: Timer

V1: de op tijd

V2: de uit-tijd

Het gebruik van 1 als V1 en 0,5 als V2 geeft een schakelaar die 1 seconde aan is, dan 0,5 seconde uit en dan weer 1 seconde aan. Dit herhaalt zich continu zolang de logische schakelaar waar is. Soms gebruikt in combinatie met AND om een ​​andere schakelaar te gebruiken om de timer te activeren, terwijl de oorspronkelijke timerfunctie de bedrijfsparameters bepaalt.
STICKY

Dit is een schakelaar. Het kan worden gezien als een andere vorm van een aan / uit-schakelaar. Het wordt ingeschakeld door de schakelaar geselecteerd voor V1 en uitgeschakeld door de schakelaar geselecteerd in V2.

De mogelijkheden zijn:

Functie: STICKY

V1: de schakelaar om hem aan te zetten

V2: de schakelaar om het uit te schakelen

Bij gebruik van SH ↓ als V1 en SA ↓ als V2, zal de logische schakelaar AAN zijn wanneer SH neer geactiveerd is en de logische schakelaar zal uitgeschakeld worden wanneer SA naar beneden wordt geschakeld. Merk op dat het item op V1 of V2 waar moet worden . Als SA is uitgeschakeld en u op SH drukt, wordt de schakelaar ingeschakeld.  SA moet echter worden gewijzigd van beneden en vervolgens weer naar beneden om de schakelaar uit te schakelen. Merk op dat de schakelaar alleen de schakelaar evalueert die zijn status zal veranderen. Wanneer de schakelaar is uitgeschakeld, wordt alleen V1 gecontroleerd en wanneer deze is ingeschakeld, wordt alleen V2 gecontroleerd, wat betekent dat als BEIDE schakelaars tegelijkertijd waar worden, de schakelaar van status verandert, dwz uit als deze aan was, en aan als het uit was.

Wees voorzichtig bij het gebruik van Sticky, aangezien de flip-toggle in- en uitgeschakeld is, ongeacht de AND-schakelaar. De logische schakelaar blijft uitgeschakeld als de AND-schakelaar onwaar is, maar het schakeldeel blijft door V1 en V2 aan en uit en wordt NIET gereset door de AND-schakelaar. .


FacebookyoutubeFacebookyoutube