Schokdempers voor landingsgestel maken

Schokdempers voor landingsgestel.

Ik ben zeer tevreden over de Yakovlev 12a, hij doet het op bijna alle fronten zoals ik hem bedoeld heb, maar ja bijna is nog niet helemaal.

Er is 1 punt waar ik nog niet tevreden over was, en dat betreft de landingen, negen van de tien zien er uit alsof je voor het eerst een vliegtuig aan de grond zet.

Het landingsgestel veert zeer goed en vangt eventuele klappen goed op, maar veert zo goed dat hij de kist gelijk weer de lucht terug in werpt, en dat ziet het er toch gelijk een stuk minder fraai uit.

Hier moest dan toch iets van een schok/veerdemper voor komen.

Als iets er niet is moet je het zelf maken, dus de grijze massa weer eens aan het werk gezet, en na een paar dagen viel dan toch het kwartje.

Een eenvoudig systeem die zonder hi-tech gereedschap te fabriceren is, en ook nog eens in te stellen is.

Ik heb een M3 bout van 50mm lang genomen en daar een aantal sluitringen en moeren op vast gezet, en deze langs de slijpsteen zodanig rond geslepen dat zij net in een 6mm messing buisje pasten.

Vervolgens van een siliconen brandstofslang 1cm afgesneden en deze over de bout tussen de sluitringen geschoven, dat was een stukje slang met een ruime binnendiameter.

Dit geheel past dan precies in de messing buis, en door de moer meer of minder tegen de slang aan te draaien kun je de klemming in de messing buis aanpassen, je zou ook nog de slang wat korter of langer kunnen nemen om minder of meer wrijving te krijgen.

Het messing buisje is ook aan de bovenkant d.m.v. een klein gaatje open zodat er geen druk of vacuüm in kan ontstaan wat de werking teniet zou doen, een veer net als een schokdemper op een auto is niet nodig omdat het verenstalen onderstel die werking in zich heeft.

Het systeem werkt zonder vloeistof of luchtdruk, slechts een klein beetje smering toepassen. De rest van de foto’s laten zien hoe ik hem verder onder de Yakovlev heb gemonteerd en zal ik verder niet beschrijven, inmiddels heb ik het ook uitgeprobeerd en het werkt uitstekend.

De landingen zijn nu veel beter beheersbaar, dit was echt nog een ontbrekende schakel voor de Yakovlev, die door die 2 “stangen” zelfs nog meer schaal is geworden

Omdat er steeds meer grotere modellen op het veld verschijnen, en misschien ook tegen dit probleem aanlopen wilde ik mijn experiment hiermee met jullie delen.

n.b.

Inmiddels heb ik over het draadeind een buisje van 4mm en daaroverheen weer een van 5mm geschoven, dit geheel past dan weer in de buitenbuis van 6mm, het bleek dat het draadeindje van M3 alleen te zwak was en regelmatig verboog.

 

Groeten Nico

FacebookyoutubeFacebookyoutube